top of page

Evcil Hayvan Yetiştirilmesinin, Çocukların Kişiliğine Pozitif Etkisi ve Çocuk & Evcil Hayvan Sağlığı

Evcil hayvanların çocuklar için sağladığı bir çok fayda bulunmaktadır. Çocukların yeni bir evcil hayvan sahibi olma konusunda yetişkinlere göre daha isteklidirler, ancak bu isteğin olumlu olması ve evcil hayvanlarının yaşamları boyunca ihtiyaç duydukları bakımı sağlayabilmek ebeveynlerine bağlıdır.

Çocuklar genelde evcil hayvanı sahibi olmanın eğlenceli yanlarına odaklanırlar. Daha önce herhangi bir evcil hayvan ile yaşamış olan veya ilk kez evcil hayvan sahiplenecek anne ve babalar çok fazla sabrın, zamanın ve emeğin harcanması gerektiğinin farkındadırlar. Ancak, bütün bu zorluklara rağmen çocuklar ve evcil hayvanlar için en büyük sonucu karşılıksız sevgidir.

Bununla birlikte, evcil hayvanlar ile çocukların aynı evi paylaşmalarında hem dikkat edilmesi gerekenler hem de bunların sonucunda ortaya çıkan olumlu sonuçlar bulunmaktadır. Araştırmacılar evcil hayvanlarla yaşayan çocukların genellikle evcil hayvanı olmayan çocuklardan daha iyi gelişim gösterebildiklerini gözlemlemişlerdir. Evcil hayvan olan ailelerde yetiştirilen çocukların ebeveynleri aşağıdaki tespitlerde bulunmuşlardır.

1- Daha sağlıklı oldukları

2- Daha çok söz dinledikleri

3- Fiziksel olarak daha hareketli oldukları

4- Daha az karamsar oldukları

5- Daha az davranış problemi yaşadıkları

6- Daha az öğrenme problemi yaşadıkları

Evinizi bir evcil hayvan ile paylaşmanın belli başlı olumlu yanlarına değinirsek;

1- Hayvanlar insanlara koşulsuz bir sevgi verirler ve asla yargılayıcı değildirler. Özellikle çocuklarla görünen rekabetçi veya duygusal sıkıntı yaşayan kardeş ilişkilerinden daha uzaktırlar. Bu bağlamda evcil hayvanı çocuğunuzun en yakın arkadaşı olabilir.

2- Bir evcil hayvan, bir çocuğa kin ve nefret duygusunu köreltmesine yardımcı olur. Korku duygusunu azalmasına ve sorumluluk bilincinin yükselmesine sebep olur.

3- Bir evcil hayvan çocuklara empati duygusunu öğretebilir. Sizin sorumluluğunuzdaki bir evcil hayvanın bakımı çocuklara; evcil hayvanın ihtiyaçlarını gözlemlemeyi, acıkıp acıkmadığını, çişinin gelip gelmediğini ve bu sebeple dışarı gezmeye çıkarılıp çıkarılmayacağının takibi ile empati duygusunu geliştirir. Evcil hayvanlar da dış faktörlerden (yağmur, gök gürültüsü vb.) korkabilirler. Bu gibi durumlarda da korumacı yönlerini geliştirebilirler.

4- Bir evcil hayvan güven ve sorumluluğu öğretebilir. Çocuklar evcil hayvan bakımı sorumluluğu ile kendi özgüvenlerini kazanabilirler. Üç yaşından küçük çocuklar, evcil hayvanın suyunu ve mama kaplarını doldurmak gibi basit görevleri yönetebilirler. Çocuğunuz yaşını aldıkça evcil hayvanlarla birlikte koşabilirler, gezebilirler ve oynayabilirler.

5- Hayvanlar çocukları sosyalleştirmeye ve konuşma yeteceğini geliştirmeye ve kelime dağarcıklarını artırmaya yardımcı olabilirler. Çocuklar konuşmaya başladıkları ilk andan itibaren evcil hayvanları ile konuşarak iletişim kurmaya çalışırlar. Bu sayede evcil hayvanlar sadece sosyal ve duygusal açıdan değil çocuklarınızın aynı zamanda bilişsel ve dil gelişimini de geliştirme konusunda fayda sağlarlar.

6- Hayvanlar çocuklar ve insanlar için tedavi edici niteliktedir. Çalışmalar, evcil hayvanların tansiyonu düşürmeye, iyileşme sürecini hızlandırmaya ve stres ve endişeyi azaltmaya nasıl yardımcı olduğunu göstermiştir.


Evcil hayvanlar her ne kadar en iyi dostumuz olsa da dış etkenler ile çocuk sağlığını etkileyecek faktörler barındırabilirler. Bundan dolayı ortak alanların temizliğine dikkat edilmelidir.

1- Evcil hayvan ile paylaşılan ortak alanlarda rutin ev temizliğinize göre daha da detaylandırın. Köpeğiniz veya kediniz ne kadar temiz olursa olsun, patileri ile mikrobik kir getirebilmektedir. Pati temizliklerine ek olarak evi daha sık silmek ve kısa aralıklarla bu düzeni tekrar etmeniz gerekmektedir.

2- Piyasada bulunan antibakteriyel yüzey temizliyicilerinin hem evcil hayvanınızın hem de çocuklarınızın hem de sizin sağlığına zarar vermeyecek olduğundan emin olun.

3- Kedi ve köpeklerinizin tuvalet ve kumlarını çocuklarının erişemeyecekleri bir şekilde konumlandırın.

4- Özellikle tüy dökme dönemlerinde evcil hayvanlarınız aşırı miktarda kıl problemi yaratmaktadır. Hepa

filtreli süpürgeniz ile gün aşırı çocuklarınızın halılarını süpürün ve nemli kalmamasına özen gösterin.

5- Evcil hayvanlarınızın kaplarını sürekli olarak temiz tutun, uzun süre temizlenmemiş mama kapları hem evcil hayvanınız hem de çocuklarınız için mikrobik tehdit yaratacaktır.

Çocuklarınızın ve evcil hayvanlarınızın birlikte çok iyi bir yaşam sürebilmeleri sizin sorumluluğunuz ve gözetiminiz altında olmalıdır. Bu süreçte karşılaşılabilecek en ufak sorunda kolayca onları sokağa bırakmayı düşünmemelisiniz. Bu karar çocuğunuzun üzerinde bir psikolojik etki yaratmakta ve evcil hayvanın üzerinde terkedilmişlik duygusunu yoğun bir şekilde yaşamasına sebep olmaktadır.

Kaynak:

1- https://www.psychologytoday.com/us/basics/adhd

2- https://www.psychologytoday.com/us/blog/animals-and-us/201707/why-kids-pets-are-better

3- https://www.pacificveterinaryhospital.com/articles/pets-and-kids.html

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page